Interventie MTVP: Training SOLK/ALK
Bij deze interventie volgt de huisarts, physician assistant (PA) en verpleegkundig specialist (VS) een scholing/training SOLK/ALK. Het gaat om een andere benadering bij ‘Aanhoudende Lichamelijke Klachten’. Deze interventie richt zich op het doorvragen en het gesprek breder trekken dan waar de patiënt in eerste instantie voor komt.
Wat deze interventie je huisartsenpraktijk en je patiënt oplevert
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK), voorheen Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK), komen vaak voor in de huisartspraktijk. ALK zijn klachten die minstens enkele weken duren en het functioneren beperken of lijdensdruk veroorzaken. Bij het aanhouden van de lichamelijke klachten kunnen zowel biologische, psychologische als sociale factoren een rol spelen.
Voor een effectieve aanpak is het belangrijk dat arts en patiënt het met elkaar eens worden over de kern van het probleem. Hiervoor zet de huisarts de juiste communicatievaardigheden in. Vervolgens bepaalt de huisarts samen met de patiënt hoe de klacht aan te pakken, zo wordt de regie gedeeld.
De voordelen van deze interventie op een rij:
- Andere benadering bij ‘aanhoudende lichamelijke klachten’.
- Niet de aandoening of beperking staat centraal, maar de patiënt met al zijn lichamelijke, psychosociale en spirituele behoeften. Behandeling en begeleiding sluit hierdoor aan bij de patiënt, waarbij meer verantwoordelijkheid en regie bij de patiënt ligt.
- Meer ruimte in de praktijk door de juiste zorg, op de juiste plek, en/of door de juiste zorgverlener
Minimale eis: om aan te tonen dat aan deze interventie is voldaan moet men een bewijs van deelname kunnen overleggen aan een SOLK/ALK-training (deelname aan een training in de afgelopen drie jaar is geldig).
Einddoel: de huisartspraktijk past de geleerde gesprekstechnieken toe en geleidt patiënten naar passende niet-somatische zorg (zoals Welzijn op Recept, eerste- of tweedelijns GGZ).
Hoe voer je de interventie uit
Voorbereiding
Individueel praktijkplan
Neem deze interventie op in het startformulier voor intervisie.
Scholing SOLK/ALK
Het UMCG biedt een basiscursus: Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) – UMCG.
Vorm: e-learning (8 uur) met basiskennis over ALK, diagnostiek, consultvoering, de behandeling in de eerste lijn en samenwerken met andere hulpverleners. Je krijgt meer tools aangereikt om om te gaan met aspecifieke lichamelijke klachten (zoals spastisch colon) en het scheelt in aanmeldingen bij de praktijkondersteuner GGZ.
Kosten: €80,-
Fysiotherapeut Roel Schenk biedt WSV’s op hun eigen locatie de training ‘Pijn in focus‘ aan.
Deze training is geaccrediteerd met 2 punten voor huisartsen, POH-S, POH-GGZ en VPS. We verlenen certificaten van deelname voor fysiotherapeuten, diëtisten en apothekers wanneer gewenst. WSV’s kunnen de training bij Roel aanvragen of via mtvp@rijnduin.nl
Vorm: interactieve fysieke training van 2 lesuren. Wat is pijn? Gevolgen van pijnbestrijding. Hoe maak je een gesprek over ALK leuk? Wat kan je doen als cliënt het alleen over pijn of klachten wil hebben? Voor de toetsvragen ontvang je een link.
Kosten: Voor WSV’s in Zuid-Holland Noord vergoed Rijn en Duin de trainer en het accreditatieproces. Locatie en catering zijn voor eigen kosten.
Voor WSV’s elders vraagt Rijn en Duin een vergoeding van de kosten van de accreditatieaanvraag en €124,- excl. BTW voor de verwerking van de accreditatiepunten voor de gehele groep, daarnaast brengt de docent zijn kosten in rekening. Locatie en catering zijn voor eigen kosten.
DOKh heeft geen mogelijkheid om SOLK/ALK incompany scholing aan te bieden. DOKh had in 2023 wel een landelijke module, maar we hebben deze in 2024/5 nog niet opnieuw gezien.
Ondersteunende materialen
4DKL-vragenlijst via VIPlive
– Ter voorbereiding op gesprek of tijdens consult
– VIPLive-vragenlijst verzenden of direct invullen
Exploratie van de klachten met behulp van SCEGS; voorbeeldvragen
Patiëntenvoorlichtingsfilmpje SOLK van UMCG, voor op de praktijkwebsite
Ter inspiratie
Bekijk in dit filmpje hoe een kaderhuisarts GGZ ALK toelicht in zeven stappen
Contactpersoon: Jonathan Baldi via mtvp@rijnduin.nl.
Projecten Rijn en Duin:
Interventies Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP)
- Administratielast verlagen door Lean werken
- Anders triëren door middel van triagetraining
- Beeldbellen/e-mail/chatcontact met patiënten
- Flexibele consultduur
- Implementeren eHealth platforms voor patiënten
- Meekijkconsulten
- Positieve Gezondheid
- Samenwerking met het wijkteam / buurtteam / sociaal team / wijkmanager / tweede lijn / GGZ / wijkverpleging
- Taakherschikking
- Training SOLK/ALK
- Uitbreiding van personele capaciteit
- Welzijn op Recept
- Intervisie Meer Tijd Voor de Patiënt