Hart voor Verbinden

HomeProjectenHart voor Verbinden

Bewezen interventies inzetten voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat is de kern van het project Hart voor Verbinden, dat zich richt op mensen met cardiometabole ziekten. Het moet leiden tot een beter begrip van het gebruik van geneesmiddelen, verbeterde therapietrouw en een gezondere leefstijl. Daarnaast is de eigen regie belangrijk, patiënten beslissen in dit project samen met hun zorgverleners over hun zorg. 

Er is een bewezen samenhang tussen gezondheidsvaardigheden en gezondheid. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden overlijden gemiddeld vier jaar eerder en krijgen vijftien jaar eerder problemen dan mensen met een hoge opleiding. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben moeite om informatie over ziekte en gezondheid te begrijpen en toe te passen.

Hart voor Verbinden betrekt mensen met verschillende niveaus van gezondheidsvaardigheden actief bij hun gezondheid. Het project richt zich specifiek op mensen met cardiometabole aandoeningen, zoals (hoog risico op) hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie en obesitas. Hart voor Verbinden zet hiervoor vier bewezen interventies in bij huisartspraktijken, apotheken en een ziekenhuis.

De vier interventies

  1. Het gebruik van de terugvraagmethode in de apotheken om na te gaan of zorgverleners patiënten begrijpelijk informeren over hun medicijngebruik.
  2. Therapietrouw vergroten door begrijpelijke etiketten.
  3. Het gebruik van wearables door patiënten zoals een weegschaal, een bloeddrukmeter en een stappenteller vanuit het LUMC initiatief De Box. Zo kunnen zij zelf risicofactoren zoals bloeddruk en gewicht meten.
  4. Patiënten informeren over een gezonde leefstijl.

Uitvoering

Hart voor Verbinden wordt gesubsidieerd vanuit ‘Samen Beslissen’ van Zorginstituut Nederland. Het project maakt deel uit van de regeling ‘Leren gebruiken van Uitkomstinformatie voor Samen beslissen’ van het Zorginstituut Nederland. De uitvoering ligt in handen van Stichting Health Base, regio-organisatie Rijn en Duin en het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL). Er wordt samengewerkt met organisaties zoals LUMC, Pharos, Nivel, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en Zorgbelang inclusief.

Heb je een vraag of suggestie ten aanzien van het project Hart voor verbinden? Neem contact op met projectleider Nina van der Voort-Rietberg via vandervoort@rijnduin.nl.