Integraal Zorgakkoord (IZA)

HomeThema’sIntegraal Zorgakkoord (IZA)

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat het preventief gezondheidsbeleid wordt versterkt. Binnen het IZA zijn afspraken tussen het rijk, gemeenten en verzekeraars gemaakt over hoe preventief gezondheidsbeleid en verbinding van de eerstelijnszorg en het sociaal domein kan worden versterkt en geborgd.

In het najaar van 2022 is het Integraal Zorgakkoord: ‘Samen werken aan gezonde zorg’ (IZA) gesloten. Eind 2023 is een eerste versie van het regioplan Integraal Zorgakkoord voor Zuid-Holland Noord vastgesteld. Onder coördinatie van Transmuralis hebben betrokken partijen uit zorg en welzijn, waaronder Rijn en Duin, vervolgens op verschillende thema’s gewerkt aan transformatieplannen voor de regio. Het betreft (klik op de link voor een samenvatting van het plan):

Coördinatie & capaciteit
– Mentaal gezondheidsnetwerk
– Ouderen langer thuis
– PO-Sociaal en WelZo-groepen
– Knie-artrose
– Valpreventie
– Arbeidsmarktsprogramma

Rijn en Duin is regievoerder op de deelplannen Knie-artrose en Valpreventie en op het onderdeel ‘verkennend gesprek’ uit het transformatieplan Mentaal gezondheidsnetwerk. Het gebundelde IZA-transformatieplan is in juni 2024 vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Transmuralis en aan Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis aangeboden ter goedkeuring. Twee andere deelplannen worden in een later stadium ingediend: Patiëntreis Acute GGZ en Zorgcoördinatie voor burgers.

Daarnaast is Rijn en Duin op bovenregionaal niveau betrokken bij het Masterplan Welzijn op Recept. Verschillende partijen werken het transformatieplan op dit thema momenteel uit.


Gezamenlijke ambitie: samen bewegen van zorg naar gezondheid

We willen dat de inwoners van Zuid-Holland Noord zo lang mogelijk gezond, vitaal en veerkrachtig blijven. Ter bevordering van ieders welzijn en om zorgvragen te voorkomen, uit te stellen of minder zwaar te maken.

Wanneer er toch zorg of ondersteuning nodig is, dan zetten we ons gezamenlijk in voor het leveren van passende zorg in de regio en ondersteuning dichtbij huis, waarbij de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit worden gewaarborgd. We willen de gezondheidsvaardigheden van inwoners vergroten en hen bewust en kosteneffectief leren omgaan met de zorg: zo lang mogelijk zelf, thuis als het kan en met slimme inzet van digitale middelen. Daarbij is er oog voor de mensen die het hardst zorg nog hebben én de rol en het welzijn van de mensen die die zorg en ondersteuning leveren.

We hanteren Positieve Gezondheid als uitgangspunt en daarmee de brede kijk op gezondheid. Dit betekent dat we de inwoners van de regio, hun gezondheid, veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt centraal stellen. De drie overstijgende doelen zijn:

  1. Gezond en betekenisvol leven
    Het is noodzakelijk dat het medisch en sociaal domein met elkaar en samen met de inwoner inzetten op mee (blijven) doen en het versterken van een gezonde leefstijl en gezondheidsvaardigheden. Dit om de kans op (een langer) ervaren gezondheid te vergroten, de zorgvraag uit te stellen of minder zwaar te maken en daarmee de druk op zorg en ondersteuning in de eerstelijnszorg en het sociaal domein te verminderen.

  2. Beter oud worden
    We zetten in op het toegankelijk houden van vraag en aanbod van de specifieke (ouderdom gerelateerde) ondersteunings- en zorgvraag, als gevolg van de sterke vergrijzing in deze regio. We houden daarbij rekening met de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk de regie over hun leven te houden en actief deel te nemen aan de samenleving, voor een betekenisvol leven.

  3. Versterken mentale gezondheid
    We zetten in op het versterken van de mentale gezondheid en mentale gezondheidsvaardigheden van de inwoners in deze regio. Daarbij concentreren we ons op drie groepen: jongeren, mensen met verhoogd risico en/of beginnende psychische klachten en mensen met een(ernstige/complexe) psychiatrische aandoening.


Heb je vanuit het wijksamenwerkingsverband vragen over het IZA? Neem contact op met Rijn en Duin via info@rijnduin.nl.