Connect@Heart: ‘Voor de toekomst wil je een mooie tool hebben’

HomeActueelConnect@Heart: ‘Voor de toekomst wil je een mooie tool hebben’

Connect@Heart: ‘Voor de toekomst wil je een mooie tool hebben’

In gesprek met Anita Koole en Rutger van Dijke van Gezondheidscentrum Dillenburg in Alphen aan den Rijn. Anita is zowel praktijkondersteuner als praktijkmanager en Rutger is praktijkondersteuner in opleiding. Rutger en Anita zijn gestart met de implementatie van het IMDI-project Connect@Heart bij Gezondheidscentrum Dillenburg.

IMDI / Connect@Heart
Het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) richt zich op de ontwikkeling van medische technologie en de implementatie ervan die de zorg bemensbaar en betaalbaar moet houden. Met de pilot Connect@Heart ontvangen patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten meetapparatuur (de Box) en consultvoorbereidende vragenlijsten. Via de meetapparatuur en vragenlijsten houden de patiënten hun huisarts op de hoogte van hun gezondheidsstatus. Sommige patiënten hoeven hierdoor nauwelijks meer naar de huisarts en anderen wellicht vaker. Het doel is dat deze digitale zorgtoepassingen en population health management werkdruk bij de huisartsenpraktijk wegnemen en tegelijkertijd de zorg doelmatiger inrichten. Het project streeft naar het verlagen van het aantal consulten bij de huisarts.

Connect@Heart hanteert dezelfde infrastructuur als Stevit waar ook de meetapparatuur uitgedeeld wordt. Door consultvoorbereidende vragenlijsten wordt verwacht dat dit de zorgverlener tijd bespaart bij het consult. Daarbij zal de patiënt minder fysieke controlebezoeken nodig hebben en thuis beter kunnen worden ingesteld door het gebruik van de meetapparatuur. De bruikbare data van de patiënten belanden automatisch in het patiëntendossier. De projectleiding is belegd bij arts-onderzoeker Margot Rakers van het LUMC.

Wat is jullie rol bij deze pilot?
Wij zijn als praktijk gevraagd vanwege onze innovatieve huisartsenpraktijk en eerdere samenwerking met het LUMC. Anita is vanaf het begin betrokken en heeft meegedacht over bijvoorbeeld de praktische haalbaarheid, schaalbaarheid en implementatie. Rutger is sinds dit jaar betrokken en steekt er nu het meeste tijd in. Hij heeft gezorgd voor een indeling van de boxen. Honderd patiënten met een verhoogd risico (hoog cholesterol, overgewicht of hoge bloeddruk) ontvingen een kleine box met daarin een bloeddrukmeter en honderd patiënten met een zeer hoog risico ontvingen een grote box met daarin behalve een bloeddrukmeter ook een stappenteller en een weegschaal. Er is overigens ook een controlegroep betrokken met patiënten die de reguliere zorg ontvangen. Ook heeft Rutger een stappenplan voor de medewerkers gemaakt. De boxen worden hier in de praktijk gekoppeld door geneeskunde studenten en ook krijgen de patiënten uitleg. Als er later nog vragen zijn dan kunnen ze deze mailen naar de studenten.

De patiënten meten wekelijks hun waarden, het gemiddelde daarvan wordt elk kwartaal automatisch teruggekoppeld naar de praktijk. We adviseren mensen wel bij meting van extreem hoge waarden meteen contact op te nemen met de praktijk. De patiënten kunnen zelf ook hun waarden inzien via de Withings applicatie op de mobiel.

Hoe lang duurt deze pilot?
De patiëntenvoorlichting was in november 2022, de laatste boxen worden nu uitgedeeld en we meten een jaar. In mei 2024 trekken we de conclusies.

Hoe wordt dit gefinancierd?
Voor deze pilot zijn de boxen gefinancierd door Zorg en Zekerheid, de grootste zorgverzekeraar in onze regio. Als deze manier van zorg een succes blijkt, zal over verdere financiering afspraken worden gemaakt.

Wat zijn tot nu toe de ervaringen van de patiënten die meedoen?
Bij de voorlichting zagen we veel enthousiasme bij de patiënten. In onze praktijk zijn er veel mensen bereid om iets nieuws aan te gaan en deel te nemen aan onderzoeken. Ze weten dat wij vooruit willen met de praktijk en ze werken daar graag aan mee. Vorige week hoorden we een hele blije reactie van een patiënt die alleen al op basis van verkregen inzichten door de metingen zes kilo was afgevallen, ook mede door intensief gebruik van de stappenteller. Dat is natuurlijk fantastisch. Verder hebben we nog niet veel reacties ontvangen. We zijn nog maar net begonnen.

Wat zijn jullie ervaringen in de praktijk tot nu toe?
We zijn zelf ook enthousiast en natuurlijk benieuwd wat het gaat opleveren. We weten allemaal dat de werkdruk in de gezondheidszorg gaat toenemen. Voor de toekomst wil je een mooie tool hebben zodat je met een gerust hart de patiënten thuis kunt laten omdat ze zelf meten. Tegelijkertijd worden de risico’s beperkt. We hopen dat deze manier van zorg ons helpt om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen.



Tags:

Gerelateerd nieuws