Ouderen in het middelpunt tijdens de Netwerkavond Ouderenzorg
Ouderenzorg is een belangrijk item in de gezondheidszorg en dus is het belangrijk dat het zorgnetwerk rondom deze groep goed georganiseerd is. De werkgroep Ouderen van Rijn en Duin organiseerde daarom op 27 juni de Netwerkavond Ouderenzorg. Het doel volgens Caroline Groffen, kaderhuisarts ouderengeneeskunde en voorzitter van de werkgroep, is ‘om kennis te delen, te inspireren en elkaar even in het echt te zien. Op het programma staan drie workshops en er zijn verschillende stands waar specifieke kennis kan worden opgedaan over diverse onderwerpen rondom ouderenzorg. Ondanks het schitterende weer is er een grote opkomst.
De eerste workshop van de avond is Passende Zorg bij Kwetsbare Ouderen: Weg met Overbodige Pillen. Apothekers Henk Frans Kwint en Chiara Bernoster van Rodijnen leggen uit hoe je bepaalt welke medicatie nodig is tijdens de medicatiebeoordeling, met als doel: de-medicalisering. Zij gebruiken hiervoor de Medisch Farmaceutische Beslisregel. Daaruit blijkt dat medicatie vaak niet nodig is en daarom gestopt of afgebouwd kan worden.
Dat is niet alleen beter voor de patiënt, maar het is ook goed voor het milieu. De gezondheidszorg is namelijk verantwoordelijk voor 7% van de landelijke CO2-uitstoot, bijna evenveel als Tata Steel. 18% Van de totale CO2-voetafdruk is afkomstig van de productie van geneesmiddelen. Wereldwijd is de farmaceutische industrie 55% vervuilender dan de auto-industrie. Nog een reden dus om kritisch te zijn op het voorschrijven van medicatie.
Een GPO in de wijk
Tijdens de tweede workshop over het Gestructureerd Periodiek Overleg (GPO) & de wijk specialist ouderengeneeskunde vertellen SO’s Wil van der Meer en Susanne de Kort hoe je een GPO in de wijk opzet. Ouderenzorg doen we tenslotte samen. Besproken wordt dat in het kernteam van een GPO een specialist ouderengeneeskunde, de zorgverleners rondom de oudere patiënt, een ergotherapeut en het sociaal domein thuishoren. Belangrijk is ook om de eigenaar van de GPO vast te stellen. Voor een GPO zijn vergoedingen beschikbaar, omdat de overheid deze multidisciplinaire overleggen wil stimuleren.
Het SFMPC-model is bij een GPO een veelgebruikt model: Somatisch, Functioneel, Maatschappelijk, Psychisch en Communicatief aandachtsgebied. Er wordt een prioritering aangegeven van de meest urgente problemen voor de oudere en voor de hulpverlening. Tot slot worden nog een paar tips meegegeven, zoals ‘begin klein’ en ‘doe het gewoon’.
De kennismarkt
Tussen de workshops door of tijdens een workshop die minder bij je beroepsgroep past, kunnen de deelnemers kraampjes bezoeken. Er is een kraam over respijtzorg logeerbedden & het Regionaal Aanmeldpunt (RAP), het Rondom de Mens Project, en een kraam over het ACP en de e-learning behandelwensengesprek. Incluzio vertelt over de seniorencoach en er is een paramedisch parcoursspel.
Bij de kramen zijn dingen te proberen (speciaal bestek voor ouderen) en te proeven. Zo vertelt een logopedist over de structuur van voedsel; voor sommige ouderen zijn bepaalde soorten voedsel moeilijk door te slikken. Met als risico verslikken of zelfs een longontsteking. En dus serveer je liever een toastje met roomkaas dan met harde kaas. Het is hard werken om alles te bezoeken en te bekijken.
Sarcopenie
De laatste workshop van de avond “Sarcopenie, hoeveel risico ‘loopt’ er bij jou in de praktijk?” wordt gegeven door fysiotherapeut Karolien van der Klugt en diëtist Hanneke Kusse. Sarcopenie is de term voor leeftijdsgebonden afname van de spiermassa. Mensen met sarcopenie hebben een grotere kans op vallen en vereenzamen makkelijk omdat ze het huis niet meer uit durven. De workshop biedt praktische handvatten voor multidisciplinair samenwerken rond (kwetsbare) ouderen met (risico op) sarcopenie.
Er wordt uitgelegd hoe je screent op sarcopenie en welke behandeling optimaal is. Daarbij blijken voeding en beweging altijd de meest belangrijke factoren, die ook nog eens nauw samenhangen. Vooral krachttraining is bevorderlijk voor de gezondheid. Om in te schatten of er risico op sarcopenie is, is er een lijst met vragen voor de patiënt die helpen om een schatting te maken.
Iets na 21.00 uur vertrekken de laatste bezoekers de zwoele avond in. De werkgroep Ouderen kan terugkijken op een succesvolle en drukbezochte avond waarbij het netwerk flink is aangehaald.
Op 4 september vindt er een tweede Netwerkavond Ouderenzorg plaats bij Rijn en Duin. Nadere informatie volgt.
Gerelateerd nieuws
-
Deelnemers Healthcare Potentials III: ‘Met kleine initiatieven kun je al veel succes boeken’
Verder lezen: Deelnemers Healthcare Potentials III: ‘Met kleine initiatieven kun je al veel succes boeken’ -
Maarten van Gemeren: ‘De Eerstelijnsraad van Rijn en Duin is werk in uitvoering’
Verder lezen: Maarten van Gemeren: ‘De Eerstelijnsraad van Rijn en Duin is werk in uitvoering’ -
Martine Jongboer benoemd tot manager Zorginhoud & Innovatie bij Rijn en Duin
Verder lezen: Martine Jongboer benoemd tot manager Zorginhoud & Innovatie bij Rijn en Duin