Trainingen inhalatie-instructie (IMIS) gestart bij Rijn en Duin

HomeActueelTrainingen inhalatie-instructie (IMIS) gestart bij Rijn en Duin
IMIS training

Een eerste groep van zorgverleners heeft op 9 april de multidisciplinaire IMIS-training gevolgd bij Rijn en Duin. Hiermee leren de cursisten om een goede en eenduidige instructie aan patiënten te geven voor het gebruik van inhalatiemedicatie.

Als er nieuwe inhalatiemedicatie wordt voorgeschreven, is het belangrijk dat de patiënt leert om deze goed te gebruiken. Een juiste manier van inhaleren is namelijk belangrijk om de medicijnen optimaal te laten werken. Dat inhaleren toch lastiger is dan het lijkt, blijkt steeds meer uit verschillende onderzoeken. Veel mensen maken ongemerkt belangrijke misstappen waardoor de medicijnen minder goed helpen.

Vanuit Rijn en Duin is de IMIS-training (Inhalatie Medicatie Instructie School) mogelijk gemaakt. Deze training is multidisciplinair opgezet om de samenwerking in de wijk te ondersteunen en te verbeteren. De inschrijving kon per uitgenodigd wijksamenwerkingsverband (WSV). Zodat ook alle cursisten vanuit het WSV elkaar beter gaan kennen.

AR-bril, duurzaamheid van medicatie en de CodeX

Tijdens de training maken de cursisten kennis met de AR-bril. Door deze bril is het mogelijk om de longen van binnenuit te bekijken en te ervaren waarom een goede instructie zo belangrijk is. De cursisten waren razend enthousiast.

Naast deze AR-brillen wordt er ook informatie gegeven over de duurzaamheid van de medicatie en over de CodeX. Duurzaamheid in de keuze van medicatie wordt steeds meer een onderwerp waar serieus rekening mee wordt gehouden.

Door nieuwe onderzoeken en tools is het mogelijk om in de zeer nabije toekomst gebruik te gaan maken van de CodeX om verborgen longaanvallen op te speuren en daarop actie te ondernemen. Op deze manier kan extra longschade voorkomen worden.

Instructiekoffer

Door deze scholing krijgt elke patiënt dezelfde uitleg. Een eerste stap is gezet en alle deelnemende ​apotheken en praktijken ontvangen na afloop een​ instructiekoffer met daarin verschillende placebo devices en een in-check dial. Hiermee kan het gebruik worden voorgedaan, de patiënt kan deze dan herhalen. Deze manier van instructie is aantoonbaar effectief. Het juiste gebruik van de inhalatiemedicatie kan uiteindelijk voor de patiënt veel gezondheidswinst opleveren.

Als projectgroep (Erwina Cerimovic, Irene van der Roest, Linda Koot, Wilma Biemond en Jonathan Baldi) vanuit Rijn en Duin bedanken we AstraZeneca, GSK en Chiesi voor hun sponsoring en toewijding om de training tot een succes te maken.

Heb je als wijksamenwerkingsverband interesse in een multidisciplinaire IMIS-training? Neem contact op met Jonathan Baldi via baldi@rijnduin.nl

Gerelateerd nieuws