Nascholingsreis naar Tanzania

HomeActueelNascholingsreis naar Tanzania

Van 25 maart tot 2 april gaat een groep van 46 huisartsen en specialisten uit onze regio Zuid-Holland Noord naar Tanzania. Deze groep artsen doet dit in samenwerking met Tweega Medica, een non-profit tropenorganisatie die in afgelegen, geïsoleerde gebieden aan de meest hulpbehoevende inwoners van Oost-Afrika de gezondheidszorg verbetert.

Tweega Medica zendt artsen uit, die direct medische hulp verlenen en kennis overdragen aan lokale hulpverleners. Daarnaast levert Tweega Medica ook medische apparatuur. Zij krijgen fondsen binnen door particuliere giften en het organiseren van nascholingsreizen.

De 20 uur nascholing wordt door de deelnemers zelf georganiseerd en bekostigd. De uitgezonden tropenartsen wonen deze ook bij, zodat zij na terugkeer in Nederland geaccrediteerd nageschoold zijn. De groep bezoekt in Tanzania drie hospitalen: het Kilimanjaro Christian Medical Centre in Moshi, het Plasterhouse bij Arusha en het Endulen Hospital in Endulen.

Samen zorgen voor de toekomst

De onderwerpen tijdens de nascholing staan allemaal in het teken van samenwerking: “Samen zorgen voor de toekomst”. Inhoudelijk wordt aandacht besteed aan o.a. tropische aandoeningen zoals ondervoeding bij kinderen en fractuurmanagement, palliatieve zorg en euthanasie, samenwerking in de beweegzorg, toekomstbestendig handelen en passende zorg, inschakelen van artificial intelligence en advanced care planning.

Tijdens de nascholing zal er veel ruimte zijn voor onderlinge discussies en overleg. Natuurlijk zullen de deelnemers ook wat van Tanzania zien: zoals de markt in Arusha en een safaritocht in de Ngorongoro krater.

Door de nascholing samen met de specialisten uit het Alrijne ziekenhuis te organiseren, wordt gelijk het onderwerp samenwerking ingevuld en in de praktijk gebracht.

De deelnemers hebben nog behoefte aan medische instrumenten. Sommige dingen zijn welllicht niet makkelijk om aan te komen, maar het lijstje met de volgende spullen liggen misschien nog bij jullie op de praktijk of thuis in een la.

  • otoscopen
  • hoofdlampen
  • stethoscopen voor kinderen en volwassenen
  • hoofdlampen
  • reflexhamers
  • thermometer kwik of op batterij
  • pleisters
  • stemvorken
  • saturatiemeters

Als u iets kunt missen van bovenstaande lijst, neem dan alstublieft contact op met Eveline Schell via schell_feith@hotmail.com. Tot en met 24 maart kunnen de spullen geleverd worden bij afdeling MTA van Alrijne.

Tweega Medica

Op de website van Tweega Medica kunt u alle informatie over deze non-profit stichting lezen. Als u eenmalig of periodiek een bedrag wilt overmaken, kunt u dit storten op:

Bankrekening NL65 FVLB 063 262 0625 t.n.v. Stichting Tweega Medica te Ansen.

Namens de organisatiecommissie:

Lennard Hiltermann, Huisarts in Delden en bestuurslid Tweega Medica
Milja Matthijsen, Huisarts in Oegstgeest
Rogier van Geldre, Huisarts in Oegstgeest
Rolf de Vriend, Huisarts in Warmond
Jojan Froeling, Huisarts in Friesland
Eveline Schell- Feith, Kinderarts Alrijne Ziekenhuis
Maarten Verschure, Sportarts Alrijne Ziekenhuis
Ondersteuning door Emely Verdel

Gerelateerd nieuws