Leefstijlcoach Willemijn van Gastel: ‘Er ontstaan mooie dingen’

HomeActueelLeefstijlcoach Willemijn van Gastel: ‘Er ontstaan mooie dingen’

Willemijn van Gastel is leefstijlcoach in Leiden voor mensen met overgewicht en obesitas. Aan de hand van het leefstijlprogramma SLIMMER helpt ze deelnemers gedurende twee jaar om gezonder te leven en af te vallen. Haar beroep krijgt steeds meer bekendheid, zo merkt ze, ook onder huisartsen die patiënten naar haar doorverwijzen. “Het leefstijlprogramma draait als een tierelier.”

Van Gastel was voorheen onder meer zelfstandig adviseur voor de overheid op het gebied van gezondheid. “Op een gegeven moment leek het me leuk om zelf met preventie en leefstijl van mensen bezig te zijn en heb ik de opleiding tot leefstijlcoach en vervolgens running therapeut gevolgd.”

Van Gastel kwam in contact met Stichting Rijncoepel (per 2023 opgegaan in regio-organisatie Rijn en Duin, red.) die bezig was met een groep leefstijlcoaches in het kader van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Hiermee kunnen mensen met overgewicht een leefstijlprogramma volgen dat vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

“Ik startte in Noordwijk met het leefstijlprogramma CooL”, vertelt Van Gastel. “Ik heb tot dit najaar nog één CooL-groep, maar richt me vanuit Leefstijlpraktijk VanGastel verder volledig op het leefstijlprogramma SLIMMER. Hierbij ligt de nadruk meer op bewegen en op het groepsgebeuren. Dit doe ik in samenwerking met Fysiotherapiepraktijk Zwanenzijde in de Leidse Merenwijk. Dit werk past helemaal bij mij en het programma draait als een tierelier.”

Prioriteit in je leven

Het eerste halfjaar van SLIMMER is vrij intensief voor de deelnemers, aldus Van Gastel. “Ze hebben elke maand contact met mij als aanspreekpunt. De diëtist is op afroep beschikbaar en de fysiotherapeut doet de wekelijkse beweegtraining. Er is veel onderling contact, ook in de groep. Het is een goede stok achter de deur. Als je zo’n leefstijlprogramma volgt, moet het even prioriteit hebben in je leven. Daarom vond ik eens per maand een groepsbijeenkomst, zoals bij CooL het geval is, te weinig. Het ene leefstijlprogramma is niet beter dan het andere, want het gaat er om welk programma het beste bij je past. Zo vind ik het fijn dat je mensen maandelijks persoonlijk spreekt en zo sneller de diepte in kan.”

Samenwerking met zorgverleners

Het beroep van leefstijlcoach wint langzaam maar zeker aan bekendheid, ervaart Van Gastel. “Al is er in rapporten en boeken over zorg en preventie nog steeds niet veel aandacht voor. Anderzijds zijn er nu wel leefstijlloketten in ziekenhuizen, waaronder in het LUMC waarmee ik goed contact heb.”

Huisartsenpraktijken weten Van Gastel inmiddels goed te vinden. “Als huisartsen je eenmaal kennen en er een goede terugkoppeling plaatsvindt richting de huisartsenpraktijk, verwijzen ze patiënten steeds vaker naar je door. Daar moet je dan wel wat voor doen, door benaderbaar te zijn en jezelf bekend te maken. Ik ga graag in gesprek met huisartsen, om over en weer bijvoorbeeld te bespreken wie er wel en niet naar een leefstijlcoach doorverwezen kan worden. Ook voor mij is het soms aftasten wat een huisarts van mij teruggekoppeld wil zien over een patiënt.”

Een wijksamenwerkingsverband kan een belangrijke rol spelen om tot betere samenwerking tussen zorgverleners te komen, is de overtuiging van Van Gastel. “Het is heel fijn als andere zorgverleners weten wat wij kunnen als leefstijlcoaches en voor welke doelgroep we inzetbaar zijn. Dat moet groeien, maar door met elkaar in gesprek te zijn kun je samen iets toevoegen in de wijk.”

Online leefstijlplatform

Zelf blijft Van Gastel ook werken aan haar professionele ontwikkeling. Zo werkt ze sinds kort met het online leefstijlplatform Vivica. “Dit is een landelijk platform, verbonden aan het RIVM, waarbij ik mensen ook online kan coachen en onder meer activiteiten en doelen kan bijhouden. Voorafgaand aan een intakegesprek kan ik bijvoorbeeld al een overzicht bekijken van wat iemand eet. Het platform helpt je om een deelnemer beter te monitoren en korter op zijn of haar gedrag te zitten. Dat heeft meer effect dan dat je na een maand bekijkt in hoeverre er progressie is geboekt.”

‘Dat is dan de beloning’

Of deelnemers aan een leefstijlprogramma progressie boeken, hangt voor een groot deel af van hun eigen motivatie. Van Gastel: “Als ze hun leefstijl echt willen aanpassen én zien dat het werkt, ontstaan er mooie dingen. Een van de deelnemers was chronisch vermoeid en ontzettend aangekomen. Tijdens het leefstijlprogramma verzon ze elke keer iets nieuws om gezonder te eten en meer te bewegen. Zo had haar dochter topografie op school. Ze pakten dan een kaart van Nederland en legden op de hometrainer om de beurt een bepaald aantal kilometers af naar de stad die haar dochter graag wilde bezoeken. Samen waren ze vol trots naar Zaanstad ‘gefietst’. Een andere deelnemer vertelde dat een vriendin haar had uitgenodigd om iets te drinken bij een strandpaviljoen. ‘Voor het eerst was ik niet uitgeput toen ik aankwam’, zei ze. Dat is dan de beloning.”

De samenwerking met Fysiotherapiepraktijk Zwanenzijde is echt een meerwaarde, vertelt Van Gastel. “Ik had een deelnemer met MS die weinig at maar toch niet afviel. Toen viel bij mij het kwartje dat ze vanwege MS weinig spiermassa had en daardoor ook weinig calorieën nodig had. Ze ging spierkracht opbouwen bij de fysiotherapeut en dat was een gouden greep. Ze viel als een malle af. Als leefstijlcoach moet je overstijgend denken en niet alles zelf willen oplossen.”

Willemijn van Gastel is als leefstijlcoach aangesloten bij Rijn en Duin, de regio-organisatie voor samenwerking in de eerstelijnszorg in Zuid-Holland Noord. Meer informatie over de leefstijlprogramma’s en aangesloten leefstijlcoaches vindt u hier.


Lees ook:

Leefstijlcoach Mariska Aanhane: ‘Kijk verder dan alleen de kilo’s die je wilt afvallen’

Gerelateerd nieuws