Leefstijlcoach Mariska Aanhane: ‘Kijk verder dan alleen de kilo’s die je wilt afvallen’

HomeActueelLeefstijlcoach Mariska Aanhane: ‘Kijk verder dan alleen de kilo’s die je wilt afvallen’
Mariska Aanhane

Mariska Aanhane biedt in Noordwijk het leefstijlprogramma CooL aan voor mensen met obesitas of overgewicht. Als leefstijlcoach helpt Mariska deelnemers om niet alleen gewichtsverlies maar ook een betere kwaliteit van leven te bereiken. “Voel je je energieker, gezonder en kun je bijvoorbeeld weer leuke dingen ondernemen met je partner, kinderen of kleinkinderen? Daar doe je het voor.”

‘Hoe mooi zou het zijn als ik mijn passie voor gezondheid kan overbrengen op andere mensen en hen kan helpen om gezonder te leven’. Met deze gedachte besloot Mariska om leefstijlcoach te worden. Ze volgde een opleiding bij MARK Academy voor Leefstijl & Vitaliteit en startte eind 2022 Aanhane Lifestyle Coaching en Advies. In eerste instantie richtte ze zich op bedrijven, onder meer met het geven van workshops over vitaliteit op de werkvloer. Ondertussen hielp ze individuen, iets wat ze uitbouwde toen de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) werd geïntroduceerd. Hierdoor kunnen mensen die met overgewicht kampen een leefstijlprogramma volgen dat vergoed wordt vanuit de basisverzekering, zonder dat het invloed heeft op het eigen risico.

Individuele coaching en groepsbijeenkomsten

In 2023 startte Mariska haar eerste groep met deelnemers aan het leefstijlprogramma CooL, afgelopen maart begon de tweede groep en op 18 juni start de derde groep. De zogeheten gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) CooL staat voor coaching op leefstijl met advies en begeleiding bij voeding, beweging, slaap en persoonlijke balans. Aan de hand van deze thema’s kijkt Mariska waar een deelnemer tegenaan loopt, waar verbeterpunten mogelijk zijn en welke overtuigingen en patronen een gezonde leefstijl belemmeren.

“Met CooL help ik mensen in twee jaar naar een betere leefstijl en gezondheid”, vertelt Mariska. “Mijn missie is om mensen te laten inzien dat ze zelf een bron van vitaliteit zijn. Door even stil te staan, naar jezelf te kijken en af te vragen waarom je leeft zoals je leeft en wat je nodig hebt, leer je al heel veel. Aan die inzichten kun je vervolgens stapjes koppelen.” Het is volgens Mariska belangrijk om kleine stappen te nemen als je gedrag wilt veranderen, iets wat deelnemers in de eerste les ‘kleine stapjes, groots effect’ leren.


Behalve individuele coaching zijn er ook groepsbijeenkomsten met maximaal vijftien deelnemers. Mariska: “Dit zorgt voor een saamhorigheidsgevoel, al geef ik de voorkeur aan acht tot tien personen per groep. Dan is er meer connectie en doet iedereen actief mee. Door de maandelijkse bijeenkomsten staan deelnemers er niet alleen voor en kunnen ze tips en ervaringen uitwisselen.” Sommige deelnemers vinden de bijeenkomsten vooraf best spannend of zien om deze reden af van het leefstijlprogramma. “Mensen kunnen dan een individueel traject volgen, maar die wordt in tegenstelling tot CooL niet vergoed”, aldus Mariska.

Stappen naar een betere kwaliteit van leven

Voor het slagen van het leefstijlprogramma is de motivatie van de deelnemers doorslaggevend. Mariska: “Na de verwijzing van de huisarts voer ik eerst een intakegesprek, dan kan iemand altijd nog de keuze maken om CooL wel of niet te volgen. Ik ben wel alert of het de juiste stap is voor iemand. Wat is nu echt de vraag en het doel van de deelnemer?”

Als het programma eenmaal loopt, kan het altijd voorkomen dat deelnemers ermee stoppen of teleurgesteld raken over hun progressie. Mariska focust liever op wat er wel goed gaat. “Hierdoor kun je een positieve mindset ontwikkelen en je welzijn verbeteren. Ik kijk dan ook verder dan alleen het aantal kilo’s dat iemand afvalt. Voel je je energieker, gezonder en kun je bijvoorbeeld weer leuke dingen ondernemen met je partner, kinderen of kleinkinderen? Daar doe je het voor. Voor wie er serieus mee aan de slag gaat, durf ik zeker te zeggen dat het leefstijlprogramma effectief is.”

De leefstijlcoach geeft een voorbeeld van een deelnemer. “Zij was op een gegeven moment nog niet zozeer afgevallen, maar al wel goed bezig. Ze genoot weer van eten, want dat was altijd een ‘moeten’. Ze ging eerder naar bed, kreeg weer zin in dingen en kwam erachter dat haar werk niet zo goed bij haar paste. We hebben samen bewustwording gecreëerd, gereflecteerd en stappen gezet naar een betere kwaliteit van leven. Als je ziet wat een gezondere leefstijl oplevert, is dat een stimulans om daarmee bezig te blijven.”

‘Belangrijk dat zorgverleners jou als leefstijlcoach kennen’

Een verwijzing van een huisarts is nodig om deel te nemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) zoals CooL. Het is dan ook belangrijk dat huisartsen, praktijkondersteuners en andere zorgverleners jou als leefstijlcoach kennen en weten te vinden, aldus Mariska. “Binnen Wijksamenwerkingsverband Noordwijk delen we wat we doen en hoe we kunnen samenwerken. Die korte lijnen zijn heel fijn. Daartoe is het wel belangrijk dat je jezelf laat zien als leefstijlcoach en bij bijeenkomsten bent. Ook heb ik een praatplaat over CooL bij praktijken langsgebracht. Deze kunnen ze meegeven aan patiënten of erover in gesprek gaan. Als je elkaar leert kennen, zie je wat je voor elkaar kunt betekenen.”

Bron: Expertisecentrum Leefstijlinterventies en Studio Ronald van der Heide

Daarnaast staat Mariska in contact met de Leefstijlpoli van het LUMC, is ze aangesloten bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en bij regio-organisatie Rijn en Duin. “Daar komen we als coaches regelmatig samen om intervisie te doen en van elkaar te leren. Bovendien ontzorgt Rijn en Duin aangesloten leefstijlcoaches in Zuid-Holland Noord op het gebied van administratie, wat heel fijn is.”

Met de opgedane ervaring in het afgelopen jaar is Mariska van plan om elk kwartaal een nieuwe groep te starten. “Ik ben er super trots op als ik zie hoe ik deelnemers heb mogen helpen. Dat werk zet ik heel graag voort.”

Gerelateerd nieuws