Achterstandsfonds HMAH vergoedt uurgesprek voor meer huisartsenpraktijken

HomeActueelAchterstandsfonds HMAH vergoedt uurgesprek voor meer huisartsenpraktijken

Het Achterstandsfonds HMAH vergoedt voortaan in heel haar werkgebied het uurgesprek voor huisartsenpraktijken met relatief veel achterstandspatiënten. Voorheen was dit alleen het geval in de regio Midden-Holland.

Het Achterstandsfonds Hollands-Midden, Amstelland en Haarlemmermeer (HMAH) heeft hiertoe besloten naar aanleiding van meerdere verzoeken van huisartsenpraktijken.

Praktijken met meer dan 10 procent patiënten die op een erkende achterstandspostcode wonen, hebben recht op de vergoeding. Er geldt een maximum van 25 patiënten per normpraktijk per jaar en per patiënt mag maximaal één keer per jaar van deze vergoeding gebruik worden gemaakt.


Inzet van het uurgesprek

Soms is er meer tijd nodig om de achtergrond van klachten van personen beter te begrijpen. Een uurgesprek geeft de huisarts en eventueel de physician assistant meer mogelijkheden om de oorzaak van de klachten te achterhalen en een betere oplossing te bieden.

Zo kan bijvoorbeeld de Tolkentelefoon worden ingezet, ondersteunend materiaal worden gebruikt (denk aan het brede gesprek volgens Positieve Gezondheid) en andere betrokkenen kunnen – al dan niet op afstand – deelnemen.

Doel

Het doel van het uurgesprek is om met de patiënt alle medische en psychosociale factoren te identificeren en te bespreken die een rol spelen bij de klachten. Het uur kan deels ook gebruikt worden voor afstemming met het (zorg) netwerk rondom de patiënt. Dit resulteert uiteindelijk in beter passende zorg en minder consulten in de toekomst.

Gerelateerd nieuws