Laaggeletterdheid
In de regio Zuid-Holland Noord is ongeveer één op de tien inwoners laaggeletterd. Bij sommige praktijken loopt dit aantal op omdat er bijvoorbeeld relatief veel ouderen zijn of mensen met een migratieachtergrond. Zij lopen meer gezondheidsrisico omdat ze informatie niet altijd goed begrijpen. Het is daarom goed om laaggeletterden te herkennen en je zorgverlening erop aan te passen.
Laaggeletterdheid komt in alle groepen van de bevolking voor. Het komt voor bij mensen met een Nederlandse achtergrond en bij jonge en werkende mensen. Het percentage mensen dat laaggeletterd is, neemt toe met leeftijd. In de leeftijdscategorie 65+ is 25,2% laaggeletterd. Als zorgverlener heb je dus dagelijks te maken met patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven.
Laaggeletterden verwerken gezondheidsinformatie minder goed. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om informatie over ziekte en gezondheid te vinden, te begrijpen en toe te passen. De gevolgen hiervan voor hun gezondheid zijn groot. Met de huidige ontwikkelingen (introductie van patiëntportalen, thuismetingen, e-consulten, etc.) wordt dit ook steeds moeilijker. Patiënten krijgen meer verantwoordelijkheid en er wordt van hen verwacht dat zij weloverwogen keuzes maken over hun eigen gezondheid.
Over dit onderwerp is een toolkit ontwikkeld, met een stappenplan met de volgende onderdelen:
– Registreren
– Herkennen
– Bespreekbaar maken
– Tijdens het gesprek
– Scholing
Wil je meer informatie en/of handvatten? Ga naar een van bovenstaande onderdelen of download de volledige toolkit.
Gerelateerde projecten
Het Achterstandsfonds HMAH ondersteunt huisartspraktijken in achterstandswijken met verschillende producten en diensten: de training effectief communiceren met laaggeletterden, een praktijkcheck laaggeletterdheid en communicatie laaggeletterdheid-proof maken. Daarnaast is Rijn en Duin betrokken bij het project Hart voor Verbinden, waarbij laaggeletterdheid ook een thema is.
Stappenplan omgaan met laaggeletterdheid:
Downloads en links:
- Toolkit Laaggeletterdheid
- Stappenplan laaggeletterdheid voor de praktijk van Pharos
- Toolkit laaggeletterdheid van de LVH
- E-learning vanuit Open over laaggeletterde patiënten
- Kennisbank Pharos over laaggeletterdheid
- Kennisblad Taal maakt gezonder
- Literatuurstudie Taal maakt gezonder
- Check hier hoeveel mensen in je regio laaggeletterd zijn