WSV Kaag en Braassem na wsv-scholing: ‘We doen het best wel goed’

HomeActueelWSV Kaag en Braassem na wsv-scholing: ‘We doen het best wel goed’

WSV Kaag en Braassem na wsv-scholing: ‘We doen het best wel goed’

Omdat het bestuur van Kaag en Braassem Samen Gezond meer achtergrond wilde bij hun bestuurlijke werkzaamheden, vroeg het om een scholing. De leergang voor wsv-besturen kwam er en het vijfkoppige bestuur volgde die. “We zijn ons nu meer bewust van het feit dat we het best wel goed doen”, zegt voorzitter Cora Vermeulen.

Vermeulen is sinds eind 2018 bestuurslid en sinds 2020 voorzitter bij Kaag en Braassem Samen Gezond, het wijksamenwerkingsverband (wsv) in Kaag en Braassem. Verder is ze praktijkeigenaar van Fysiotherapie Alkemade en vervult ze diverse bestuurlijke functies om samenwerking te bevorderen, zorg te verbeteren en fysiotherapie te profileren.

Leergang

Samen met de vier bestuursleden volgde Vermeulen de leergang voor wsv-besturen. “Binnen het wijksamenwerkingsverband zijn we allemaal min of meer in de bestuurdersrol gerold, terwijl het niet onze achtergrond is”, vertelt Vermeulen. “Hoewel we inmiddels best ervaren zijn, wilden we graag meer achtergrond voor onze bestuurlijke werkzaamheden.”

Vermeulen klopte aan bij WSV Support. Die trok vervolgens bij Rijncoepel aan de bel en ontwikkelde samen met Reos en Zorg en Zekerheid een leergang. De leergang besteedt aandacht aan planmatige, doelgerichte en goede samenwerking binnen de veranderende wereld waarin het wsv zich beweegt. In een set van vijf dagdelen gaan wsv-besturen aan de slag met vijf verschillende thema´s voor het eigen wsv, namelijk interne en externe omgeving; plannen maken; samenwerken; uitvoeren en monitoren en financieel management. De laatste twee lichtingen hebben hun scholing op 14 en 16 maart afgerond. Per lichting deden er vier verschillende wsv-besturen mee met meestal drie (soms meerdere) bestuursleden.

Goed doen

“Het was een grote tijdsinvestering, maar nuttig en leuk”, vat Vermeulen haar ervaring samen. “Vijf keer zaten we met het hele bestuur een middag en avond bij elkaar. Dat vraagt veel ruimte in de agenda’s, maar we leerden elkaar daarmee veel beter kennen. En we kwamen er achter dat we het best wel goed doen.”

“We vinden het bijvoorbeeld vrij vanzelfsprekend wat we doen”, legt ze uit. “Terwijl we echt trots mogen zijn dat we onder meer met het wsv en de gemeente breed kunnen insteken op leefstijl en preventie. Daarnaast scholen alle medewerkers in de eerstelijnszorg zich in Positieve Gezondheid. Vorig jaar hadden we het Ministerie nog op bezoek en vorige week een groep Belgen. Ja, het wsv kost tijd en we doen het er allemaal naast, maar als je je inzet zo bevestigd ziet in de leergang, doet dat goed. We mogen vaker terugkijken, zien wat onze resultaten zijn én deze successen vieren. Door de leergang zijn we ons daar bewuster van.”

Kruisbestuiving

De groep waarin het bestuur van Kaag en Braassem Samen Gezond zat, bestond uit twee beginnende en twee gevorderde wsv’s. Deze mix bracht een positieve wisselwerking. ”We begonnen vaak interactief, gevolgd door een theoretisch deel. Vervolgens aten we samen, een superbelangrijk informeel moment. Daarna begonnen we de avond interactief, en na een stuk theorie eindigden we ook interactief”, licht Vermeulen toe. ”Ik vind het heel leerzaam om te horen hoe anderen er inzitten of over denken. Ik word bijvoorbeeld getriggerd door wat de beginnende wsv’s op schrijven.”

In het begin stonden een aantal bestuurders negatief tegenover het idee ‘wijksamenwerkingsverband’. ”Het viel mij op dat velen de zorgverzekeraar zien als iemand die dit eist en onze tegenstander is”, geeft Vermeulen als voorbeeld. ”Echter alleen deze regio in Nederland kan door de keuze van Zorg en Zekerheid op deze manier multidisciplinair samenwerken en krijgt ook nog de overheadkosten vergoed. Dat is heel waardevol.” Tijdens de leergang zag Vermeulen bij juist dié bestuurders de opinie veranderen naar ‘een wsv kan heel nuttig zijn’. ”Dat is de winst van de kruisbestuiving.”

Ervaren

Wat neemt Vermeulen als ervaren bestuurder mee uit de leergang? ”Alle theorie uit de bijeenkomsten toepassen in de praktijk lukt niet. In de waan van de dag zakken er helaas ook zaken naar achter, maar de kennis hebben we wel. Ik werd vooral getriggerd door de kleurenanalyse voor bestuurders.”

Bij de kleurenanalyse wordt getest welk gedrag je normaliter in een groep vertoont. Vervolgens wordt dit gedrag ingedeeld in een bepaalde kleur. Bij verschillende kleuren passen weer verschillende rollen . Om alles gedaan te krijgen, is het dus fijn als een bestuur meerdere kleuren bezit. ”Het lijkt mij heel leuk om deze analyse bewuster in te zetten en al helemaal wanneer er nieuwe bestuursleden komen”, aldus Vermeulen.

Enthousiast

”De leergang is echt een forste tijdinvestering, maar het wel waard. Je bent langere tijd met het bestuur in contact en dat maakt het wellicht makkelijker ideeën vorm te geven”, besluit Vermeulen. ”De hoeveelheid interactie met andere besturen geeft veel energie, waardevolle informatie en inspiratie. Daarnaast krijg je het grotere plaatje mee, namelijk dat je niet alleen werkt aan de lokale gezondheid, maar met elkaar ook aan gemeentelijke en regionale gezondheid.”

Bron: Reos

Gerelateerd nieuws