Samen in de regio invulling geven aan de IZA-afspraken

HomeActueelSamen in de regio invulling geven aan de IZA-afspraken

Met de handtekening onder het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben huisartsen een belangrijke stap gezet in het verder ontwikkelen van hun werk: meer tijd voor de patiënt en een eerlijker verdeling en betaling van de ANW-diensten. Ferdinand Oppenhuizen, huisarts en medisch adviseur bij regio-organisatie Rijn en Duin, stelt in De Eerstelijns dat de wijkgerichte samenwerking die in Zuid-Holland Noord al langer het uitgangspunt was, nu nog meer ruimte krijgt zich snel verder te ontwikkelen.

“Wij staan voor versterking van multidisciplinaire eerstelijns zorg”, vertelt Oppenhuizen. “We hebben er altijd al voordeel van gehad dat zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid bij de inkoop sterk stuurt op samenwerking; eerst via GEZ-verband en daarna ook met de O&I financiering. Multidisciplinair samenwerken heeft tijd nodig om zich goed te ontwikkelen en is de basis van het IZA. Bij de wijksamenwerking in onze regio hebben zich inmiddels steeds meer partijen aangesloten.”

‘Er gaat steeds meer in de wijk gebeuren’

Ton van Houten vult aan: “Ik herken mij hier helemaal in. Naast onderhandelaar voor het IZA namens Zorgverzekeraars Nederland ben ik ook bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid, die al jaren investeert in versterking van de eerste lijn. Er gaat steeds meer in de wijk gebeuren en dat stimuleren we. Geen enkele partij kan dit alleen. In de onderhandelingen over het IZA is het mijn uitgangspunt geweest dat wat in ‘onze’ regio gebeurt overal in Nederland navolging krijgt. Zo staat het nu ook in het IZA: regionale en multidisciplinaire samenwerking is nodig om de zorg toekomstbestendig te houden. Er komt veel op ons af”.

Ga voor het volledige artikel naar De Eerstelijns of download het artikel hier