Rijn en Duin ontvangt subsidie voor project Hart voor Verbinden

HomeActueelRijn en Duin ontvangt subsidie voor project Hart voor Verbinden

Rijn en Duin ontvangt subsidie voor project Hart voor Verbinden

Hart voor Verbinden

Zorginstituut Nederland heeft aan Rijn en Duin subsidie toegekend voor het project Hart voor Verbinden. Patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en cardiometabole ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten, beslissen in dit project samen met hun zorgverleners over hun zorg.

Het project Hart voor Verbinden wordt uitgevoerd door Rijn en Duin en het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL). Het doel is om mensen met verschillende niveaus van gezondheidsvaardigheden actief te betrekken bij hun gezondheid. Dit wordt bereikt door meer aandacht voor medische informatie en het gebruik van wearables, zoals digitale weegschalen en bloeddrukmeters.

Het project richt zich specifiek op mensen met cardiometabole aandoeningen, zoals (hoog risico op) hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie en obesitas. Er wordt samengewerkt met organisaties zoals Stichting Health Base, Pharos, Nivel, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en het LUMC.

Vier interventies voor verbeterde zorg

Hart voor Verbinden implementeert vier wetenschappelijk bewezen interventies. Dit gebeurt in samenwerking met achttien huisartsenpraktijken, vier eerstelijns apotheken en één ziekenhuis. Het gaat om de volgende zorgactiviteiten:

  1. Het gebruik van de terugvraagmethode in de apotheken om na te gaan of zorgverleners patiënten begrijpelijk informeren over hun medicijngebruik.
  2. Het gebruik van wearables door patiënten. Zo kunnen zij zelf risicofactoren zoals bloeddruk en gewicht meten.
  3. Patiënten informeren over gezonde leefstijl.
  4. Het bevorderen van therapietrouw door middel van begrijpelijke etiketten.

Tijdens het project worden alle zorgverleners in de regio ondersteund met scholing over deze onderwerpen.

Het project Hart voor Verbinden streeft naar een beter begrip van het gebruik van geneesmiddelen, verbeterde therapietrouw en een gezondere leefstijl voor alle patiënten.

Mogelijkheden om de zorg te verbeteren

“We zijn enthousiast over de mogelijkheden die deze subsidie biedt om de zorg voor patiënten met cardiometabole ziekten en beperkte gezondheidsvaardigheden te verbeteren”, aldus Tobias Bonten, huisarts-epidemioloog en betrokken bij het project. “Dit project zal bijdragen aan de eigen regie van patiënten en het bevorderen van samen beslissen in de gezondheidszorg.”

Het project Hart voor Verbinden wordt mede mogelijk gemaakt door Zorginstituut Nederland, met subsidie uit de regeling ‘Leren gebruiken van Uitkomstinformatie voor Samen beslissen’. Het Zorginstituut voert deze regeling uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Tobias Bonten via t.n.bonten@lumc.nl of met Hans Brehler namens Rijn en Duin via brehler@rijnduin.nl.


Tags:

Gerelateerd nieuws