‘Met deze opleiding krijg je alle handvatten om als POH-Ouderen je werk goed te doen’

HomeActueel‘Met deze opleiding krijg je alle handvatten om als POH-Ouderen je werk goed te doen’

Wendy Obbema volgt sinds januari 2025 de opleiding POH-Ouderen in de eerste lijn van de Caliber Academie en Breederode Hogeschool. Het werk van een POH-Ouderen is wezenlijk anders dan van een verpleegkundige in de wijk of POH-S, ervaart Wendy nu. Vooral de focus op ‘samen beslissen’ met een patiënt spreekt haar aan. “Je kunt mensen goede laatste levensjaren geven door hun wensen centraal te stellen.”

Wendy werkt op drie locaties als POH-Somatiek en/of als POH-Ouderen: in Aarlanderveen, Ter Aar en Nieuwkoop. “Ik ben van oorsprong verpleegkundige, maar heb me als gevolg van rugklachten omgeschoold tot POH-S. Huisartsenpraktijk Aarlanderveen wilde graag dat ik de opleiding POH-Ouderenzorg ging volgen, want een mbo-4 diploma Verpleegkundige is voor de zorgverzekeraar niet voldoende om vergoeding voor een POH-Ouderen te ontvangen.

Achteraf begrijp ik dat, want tijdens de opleiding kom je erachter dat het een heel andere tak van sport is dan verpleegkundige in de wijk. Als POH-Ouderen heb je de regie over de behandeling van kwetsbare ouderen en kijk je op een andere manier. Niet alleen naar de huidige situatie maar ook eventuele toekomstige problematiek.”

Opzetten van het zorgprogramma Complexe ouderenzorg

Sinds Wendy de opleiding volgt, is ze in Aarlanderveen bezig met het opzetten van het zorgprogramma Complexe ouderenzorg. “Ik breng de ouderen in kaart en ga bij hen langs om te zien of het kwetsbare ouderen betreft. We maken nieuwe afspraken – binnen de praktijk én met andere zorgverleners – en ik stel overlegvormen als het multidisciplinair overleg (MDO) en het gestructureerd periodiek overleg (GPO) in. Huisartsen schakelen mij in als ze een kwetsbare oudere zien; het gaat steeds meer leven in de praktijken.”

Deze aanpak werpt zijn vruchten af, ziet Wendy. “Het effect is dat de wensen van patiënten duidelijk en bekend zijn bij zorgverleners en dat de behandelingen daarop worden aangepast. Als POH-Ouderen maken wij ouderen attent op wat er kan gebeuren en vragen hoe ze daarop willen inspelen. Voorheen moest er bij een crisissituatie ad-hoc een beslissing worden gemaakt en werd de oudere overspoeld met informatie en meningen van professionals en familie.”

Aandacht voor samen beslissen

In de opleiding vindt Wendy vooral de aandacht voor ‘samen beslissen’ interessant. “Voorafgaand dacht ik dat ik dit al best goed deed, maar ik ben behoorlijk met mijn neus op de feiten gedrukt. Een patiënt vertelde dat er nu eindelijk echt naar haar geluisterd wordt. Dat raakte me, want in eerdere gesprekken met mij was dat blijkbaar nog niet het geval.”

Andere onderwerpen aan bod komen, zijn onder meer ziektebeelden, de geriatrische reuzen (de belangrijkste gezondheidsproblemen van ouderen), het beoordelen of een oudere kwetsbaar is, consultvoering, het stimuleren van veerkracht en het opstellen van een zorgplan. Wendy: “Ook daarin komen de wensen van de patiënt steeds terug.”

Je kunt mensen goede laatste levensjaren geven door hun wensen centraal te stellen.”

Als POH-Ouderen is het zaak om die wensen ook naar andere zorgdisciplines over te brengen, aldus Wendy. “Zeker in een GPO. Daar moet je wel je mond open doen als iets tegen de wensen van een patiënt in gaat. Daarnaast moet je als POH-Ouderen veel ballen tegelijk hoog kunnen houden. Er zijn meerdere kwetsbare ouderen en soms doen zich veel acute situaties tegelijk voor. Daar moet je mee om kunnen gaan, maar dat is een mooie uitdaging. Je kunt mensen goede laatste levensjaren geven door hun wensen centraal te stellen.”

Zes maanden knallen

De opleiding duurt zes maanden en kent een tijdsinvestering van vier tot acht uur per week. “Best pittig, maar wel te doen”, geeft Wendy aan. “Het is zes maanden knallen en dan heb je het diploma. Ik heb wel geleerd om de hulp van familie of anderen in te schakelen als dat nodig is.”

Als tip geeft Wendy toekomstige deelnemers aan de opleiding mee om de opdrachten vooraf door te nemen. “Soms doet zich in de praktijk een situatie voor die je meteen kunt toepassen bij een opdracht, waar je anders misschien lang op moet wachten. Je mag een opdracht altijd eerder inleveren.”

De wisselwerking met andere deelnemers is ‘echt heel leuk’, vindt Wendy. “Iedereen is enthousiast en wil graag veel weten. De docenten van Breederode Hogeschool creëren bovendien een veilige omgeving waarin je alles mag vragen. Na elke les is er een terugkoppeling met de deelnemers om te horen waar ze tegenaan lopen en hoe je hiermee om kunt gaan.”

Meerwaarde voor zorgverlener en huisartsenpraktijk

De opleiding heeft zowel voor de zorgverlener als voor de huisartsenpraktijk veel meerwaarde, aldus Wendy. “Het aantal ouderen en ook kwetsbare ouderen groeit. Uit eigen ervaring weet ik nu dat het werk van een verpleegkundige in de wijk of POH-S echt anders is dan van een POH-Ouderen. Met deze opleiding krijg je alle handvatten om als POH-Ouderen je werk goed te doen.”

Wil je als praktijkondersteuner meer informatie ontvangen of op de wachtlijst voor een volgende POH-opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn? Mail je naam, mailadres en telefoonnummer naar scholing@rijnduin.nl onder vermelding van POH-opleiding Ouderenzorg.

Gerelateerd nieuws