Leids Academisch Netwerk Apothekers (LANA)
wint KNMP Zorginnovatieprijs 2023

HomeActueelLeids Academisch Netwerk Apothekers (LANA) wint KNMP Zorginnovatieprijs 2023
LANA

Het Leids Academisch Netwerk Apothekers (LANA) is de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs 2023. Het LANA won met het project ‘Samen voor de onlogische patiënt’, waarbij informatie over oncologische patiënten uit het ziekenhuis tijdig en actief bij openbaar apothekers wordt gebracht.

De KNMP Zorginnovatieprijs 2023 werd tijdens het KNMP Voorjaarscongres op 14 maart in Utrecht uitgereikt. De initiatiefnemers, openbaar apotheker Wietske Overmars (Roelofarendsveen), openbaar apotheker Henk-Frans Kwint (Leiden) en ziekenhuisapotheker Kim Gombert-Handoko (Leiden) werden door juryvoorzitter en KNMP-bestuurder Naomi Jessurun beloond met een aandenken en een geldprijs van 10.000 euro.

Behoefte aan farmaceutische overdracht

Kim Gombert-Handoko: “Oncologische patiënten worden in zowel de eerste als tweede lijn vaak gezien. Van collega-apothekers hoorden we dat er behoefte is aan farmaceutische overdracht, die ontbreekt dikwijls. Met ons project ontvangen openbare apotheken maandelijks een automatisch beveiligd bericht wanneer patiënten in het ziekenhuis een oncologische infuustherapie krijgen. We geven ook informatie over welke zorg apothekers kunnen bieden aan deze patiënten. Bijvoorbeeld in de vorm van scholing.”

Op deze manier kan bij de medicatiebewaking rekening worden gehouden met de chemokuur. Daarnaast bieden apothekers patiënten een medicatiebeoordeling met een farmaceutisch consult aan. Hierbij wordt de medicatie zo nodig aangepast. Momenteel gaat het om apotheken die zijn aangesloten bij het LANA. “Maar inmiddels zijn er collega’s elders in het land die met ons contact hebben opgenomen om dit binnen hun eigen netwerk op te starten”, vertelt Gombert-Handoko.

Patiëntcommunicatie vergemakkelijkt

Voor de start van het project hebben Overmars, Kwint en Gombert-Handoko behalve met openbaar apothekers ook met patiënten gesproken. Gombert-Handoko: “Patiënten stellen het op prijs dat hun apotheker weet dat ze kanker hebben, zonder dat ze dit aan de balie hoeven te vertellen. Dat vergemakkelijkt de communicatie. Ook hebben we een jurist meegenomen bij het project om na te gaan of we de informatie over de oncologische patiënt mogen doorgeven.”

“Met ons project laten we zien hoe belangrijk samenwerken tussen eerste- en tweedelijns apothekers is”, vervolgt Gombert-Handoko. “We zijn dan ook heel blij dat we gewonnen hebben. Dat stimuleert ons zeker om door te gaan.”

Bron en foto: KNMP