Koninklijke Onderscheiding voor Frans Zonneveld

HomeActueelKoninklijke Onderscheiding voor Frans Zonneveld

Koninklijke Onderscheiding voor Frans Zonneveld

Frans Zonneveld is dinsdag 9 mei benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zonneveld ontving de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Carla Breuer voor zijn vele verdiensten voor de zorg en de samenleving.

De uitreiking vond plaats in restaurant Cheers! in Voorhout, ten overstaan van vele familieleden, collega’s en vrienden.

Frans Zonneveld (67) ontving de Koninklijke Onderscheidende vanwege een indrukwekkende staat van dienst. Tijdens zijn werkzame leven als huisarts – hij startte in 1984 een huisartsenpraktijk – bekleedde hij diverse bestuursfuncties en speelde hij een belangrijke rol bij het opzetten van samenwerkingen tussen zorgverleners, zowel lokaal als regionaal.

Zonneveld was in Nederland een pionier op dit gebied, in een tijd waarin huisartsen voornamelijk als solisten opereerden. Hij was ervan overtuigd dat samenwerking tussen huisartsen gezondheidswinst zou opleveren. Deze overtuiging leidde in 2007 tot de oprichting van de Regionale Organisatie van Huisartsen West-Nederland (ROHWN), waarvan hij medisch bestuurder werd. Dezelfde functie bekleedde hij in 2022 voor WSV Support, de multidisciplinaire opvolger van ROHWN. WSV Support ging begin 2023 op in Rijn en Duin, de regio-organisatie voor de eerstelijnszorg in Zuid-Holland Noord, waarvan Zonneveld medisch adviseur is.

Samenwerking in Teylingen en de Duin- en Bollenstreek

Ook in Teylingen maakte Zonneveld zich sterk voor samenwerking in zorg en welzijn. In 2016 werd hij voorzitter van Zorggroep Voorhout, dat in 2018 verder ging als Zorggroep Voorhout–Warmond en begin dit jaar met Zorggroep Sassenheim fuseerde tot WSV Teylingen. Als voorzitter was Zonneveld onder andere het eerste aanspreekpunt voor zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, de gemeente Teylingen, het sociale domein en lokale partners zoals Marente Thuiszorg. In 2021 ontving Zorggroep Voorhout-Warmond de Waarderingsprijs 2021 van de gemeente Teylingen.

Verder was Zonneveld medeoprichter van de Coöperatieve DoktersDienst Duin- en Bollenstreek, waar hij gedurende twee periodes van zes jaar deel uitmaakte van het bestuur. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor het begeleiden van de fusie naar de huidige dokterspost De Limes per 1 januari 2021. In die fusie is de dokterspost van de Duin- en Bollenstreek samen gegaan met de doktersposten van Leiden, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en Voorschoten.

Overige activiteiten

In 2021 werd Zonneveld voorzitter van het Achterstandsfonds Hollands-Midden, Amstelland en Haarlemmermeer (HMAH), een fonds dat huisartsenpraktijken ondersteunt bij achterstandsproblematiek van patiënten. Ook vertegenwoordigt Zonneveld de huisartsen van de Huisartsengroep (HAGRO) Voorhout-Warmond in het Zorgpact Teylingen.

Naast bovengenoemde activiteiten, zet Zonneveld zich al meer dan 30 jaar in als vrijwilliger op sociaal-maatschappelijk en sportief vlak. In 1991 werd hij lid van Rotaryclub Voorhout waar hij zeer betrokken is. Bij Mixed Hockey Club (MHC) Voorhout was Zonneveld gedurende 16 jaar coach bij de teams van zijn dochters.


Voor fragmenten uit de toespraken aan Frans Zonneveld, lees dit bericht op de website van WSV Teylingen.

Foto: Dieneke Slaat

Gerelateerd nieuws