Hart voor Verbinden: apotheken van start met terugvraagmethode en begrijpelijke etiketteksten
Als onderdeel van het project Hart voor Verbinden volgden afgelopen juni de apotheekteams van de Katwijkse Apotheek en de Apotheek De Hoge Zijde in Alphen aan den Rijn zowel een online als fysieke training. De trainingen, verzorgd door Pharos, behandelden het werken met beperkt gezondheidsvaardige patiënten en het gebruik van de terugvraagmethode. In oktober volgden de Haven Apotheek en Apotheek Stevenshof in Leiden de trainingen waarna ook deze teams aan de slag gingen.
De terugvraagmethode is een bewezen methode om na te gaan of zorgverleners hun patiënten goed hebben ingelicht over bijvoorbeeld medicijngebruik. In de trainingen leerden de apotheekteams beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen en het toepassen van de terugvraagmethode te oefenen. De training werd positief ontvangen en de apotheken passen de terugvraagmethode nu toe bij de eerste uitgifte bij al hun patiënten. De terugvraagmethode helpt onder andere therapietrouw positief te beïnvloeden.
Tijdens de training van Pharos over beperkte gezondheidsvaardigheid kwamen vragen aan bod als: wat zijn beperkte gezondheidsvaardigheden, hoe vaak komt het voor (ongeveer 1 op de 3 personen in Nederland!), hoe herken je de signalen van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en hoe ga je daar vervolgens mee om? Dit deel van de training is vooral bedoeld als achtergrondinformatie en om de doelgroep beter te leren (her)kennen.
Drie kernboodschappen
Bij het toepassen van de terugvraagmethode worden – bij de eerste uitgifte van een nieuw medicijn – maximaal drie kernboodschappen verteld aan de patiënt. Aan het einde van het gesprek stelt de zorgverlener een vraag om te controleren of hij/zij de informatie duidelijk heeft verteld. De terugvraagmethode is een betrouwbare manier om te controleren of je boodschap duidelijk is overgekomen bij je patiënt. Onderdeel is om elke patiënt in eigen woorden te laten vertellen wat zojuist besproken is.
De nieuwe vaardigheden werden volop geoefend met behulp van rollenspellen met een acteur. Hoewel deze nieuwe gespreksvoering nog onwennig voelde voor de apotheekteams, werd deze manier van trainen als waardevol beoordeeld. ‘Heel goed om dit met een rollenspel te kunnen oefenen’, ‘leuke interacties’, ‘hele herkenbare situaties’ waren reacties na de trainingsavonden. Net als ‘dit zijn hele praktische handvatten, die we morgen in de praktijk kunnen toepassen!’.
Begrijpelijke etiketteksten
Naast het toepassen van de terugvraagmethode in de vier deelnemende apotheken, zijn de teams ook nieuwe doseringscodes gaan gebruiken voor begrijpelijkere etiketten op de medicatie. Gewone etiketteksten zijn namelijk voor veel gebruikers van geneesmiddelen moeilijk te begrijpen. Dit komt onder andere doordat gebruiksadviezen en waarschuwingen veel moeilijke of vaktechnische woorden bevatten en vaak niet duidelijk beschreven zijn. Onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat patiënten aangepaste etiketten – zoals ochtend: 2 tabletten, avond: 2 tabletten – beter begrijpen dan ‘2 keer per dag, 2 tabletten’.
Hart voor Verbinden
Het project Hart voor Verbinden richt zich op mensen met cardiometabole ziekten, zoals (hoog risico op) hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en obesitas. Twee van de vier bewezen interventies worden geïmplementeerd in de apotheken: het toepassen van de terugvraagmethode en het gebruiken van begrijpelijke etiketteksten. Beide interventies leiden tot een beter begrip van het gebruik van geneesmiddelen en verbeterde therapietrouw. Hart voor Verbinden wil de uitkomsten van deze implementatiestudie gebruiken voor een breedschalige implementatie van deze interventies binnen de regio.
Hart voor Verbinden wordt gesubsidieerd vanuit ‘Samen Beslissen’ van Zorginstituut Nederland. Het project maakt deel uit van de regeling ‘Leren gebruiken van Uitkomstinformatie voor Samen beslissen’ van het Zorginstituut Nederland. De uitvoering ligt in handen van Stichting Health Base, regio-organisatie Rijn en Duin en het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL). Er wordt samengewerkt met organisaties zoals LUMC, Pharos, Nivel, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en Zorgbelang inclusief.
Gerelateerd nieuws
-
Rijn en Duin zet volgende stap in project ‘Versterking organisatie eerstelijnszorg’
Verder lezen: Rijn en Duin zet volgende stap in project ‘Versterking organisatie eerstelijnszorg’ -
Hart voor Verbinden: apotheken van start met terugvraagmethode en begrijpelijke etiketteksten
Verder lezen: Hart voor Verbinden: apotheken van start met terugvraagmethode en begrijpelijke etiketteksten -
13 huisartsenpraktijken starten pilot voor betere herkenning lager IQ
Verder lezen: 13 huisartsenpraktijken starten pilot voor betere herkenning lager IQ