Deelnemers Healthcare Potentials III: ‘Met kleine initiatieven kun je al veel succes boeken’
Healthcare Potentials III is een opleidingsprogramma voor zorgprofessionals die het verschil willen maken in de eerstelijnszorg. Professionals worden uitgedaagd een eigentijds en vernieuwend antwoord te vinden op actuele vraagstukken in de eerstelijnszorg in onze regio. Openbaar apotheker Evelyn Schuil-Vlassak en manueel therapeut Jeroen Stijl volgen op dit moment de opleiding en delen hun ervaringen tot nu toe.
Jeroen Stijl, eigenaar van Fysiotherapie van den Berg en lid van de klankbordgroep Zorginhoud & Innovatie van Rijn en Duin, is nu al positief over de opleiding. “We moeten in de zorg meer buiten de bestaande kaders denken. En oplossingen niet zo complex maken dat je er nooit aan begint. Ik heb ook geleerd dat voor bepaalde veranderingen voorwerk nodig is. Eerst laagdrempelig met mensen afspreken en hen voorbereiden op veranderingen. Dan kun je ze beter laten landen, in plaats van de veranderingen pas mee te delen als het hele boek is geschreven.”
En veranderingen zullen er komen, verwacht hij. “De transitie waarin we nu zitten, gaat pijn doen in de zorg en in welzijn. In de opleiding is nu al duidelijk dat we met z’n allen moeten zorgen dat dat opgevangen wordt. We moeten buiten onze huidige context kijken, wat is nu echt de juiste zorg op de juiste plek? Voor fysiotherapeuten houdt dat in de praktijk in dat bepaalde patiëntengroepen doorgestuurd worden naar het sociaal domein. We moeten veel selectiever zijn en ons afvragen wat nu echt thuishoort in de zorg. En dat valt niet mee, want er is een behoorlijke financiële prikkel om die mensen wel op te vangen.”
Klein beginnen
Evelyn Schuil-Vlassak, openbaar apotheker bij Samenwerkende Apotheken Rijn en Gouwe en lid van de klankbordgroep ICT van Rijn en Duin, steekt enthousiast van wal. “Dit jaar zijn er verschillende mensen aangesloten vanuit het sociaal domein. Daardoor leren we vanuit een ander perspectief te kijken naar problematiek die wij ook tegenkomen. Het zorgt ook voor wederzijds begrip. Omdat ik nu beter snap hoe het sociaal domein opereert, kan ik ook beter meedenken over oplossingen. Dat is dan ook iets wat we leren tijdens deze opleiding. Hoe we zelf kunnen zorgen voor verandering zonder dat de hele zorgverzekeringswet op de schop moet.
Inspirerend vond ik een initiatief in Austerlitz. Daar wordt vanuit de Wmo ook gekeken naar oplossingen binnen het burgernetwerk. Zo is een WhatsApp-groep opgericht van dertig mensen met een auto. Als iemand naar de dokter of naar het ziekenhuis moet, wordt in die groep gekeken of iemand even kan rijden. Zo hoeft er vrijwel nooit een taxi te worden ingezet. Heel mooi in zijn simpliciteit. Mijn conclusie is dat je klein kunt beginnen en toch al veel succes kunt boeken. We moeten bedenken wat we wél kunnen doen zonder dooddoeners dat iets eerst bestendigd moet worden of dat financiering moet worden geregeld.”
Het programma Healthcare Potentials III wordt uitgevoerd door Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en is een initiatief van Zorg en Zekerheid en Reos.
Gerelateerd nieuws
-
Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) per 1 januari 2025 naar segment 1
Verder lezen: Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) per 1 januari 2025 naar segment 1 -
Deelnemers Healthcare Potentials III: ‘Met kleine initiatieven kun je al veel succes boeken’
Verder lezen: Deelnemers Healthcare Potentials III: ‘Met kleine initiatieven kun je al veel succes boeken’ -
Maarten van Gemeren: ‘De Eerstelijnsraad van Rijn en Duin is werk in uitvoering’
Verder lezen: Maarten van Gemeren: ‘De Eerstelijnsraad van Rijn en Duin is werk in uitvoering’