Chiara Bernoster – van Rodijnen volgt de opleiding tot kaderapotheker ouderen

HomeActueelChiara Bernoster – van Rodijnen volgt de opleiding tot kaderapotheker ouderen
kaderapotheker ouderen

Openbaar apotheker Chiara Bernoster – van Rodijnen is lid van de werkgroep Ouderen van Rijn en Duin en volgt de opleiding tot kaderapotheker ouderen. Rijn en Duin sprak haar over de opleiding en de toekomst van de kaderapotheker.

Je was al apotheker ouderenzorg voor je de kaderopleiding ging doen. Welke specialisatie had je hiervoor gedaan?
“Ik heb veel in verpleeghuizen gewerkt en daar de zorg voor kwetsbare ouderen geprobeerd te optimaliseren. Samen met enkele collega’s ontdekten we dat we kennis misten. Met z’n vieren verdiepten we ons in specialistische opleidingen, die we vonden in de Verenigde Staten. Daar kennen ze namelijk meer specialistische farmacie opleidingen. Die hebben we vervolgens vanuit Nederland gevolgd. Zodoende was ik al gespecialiseerd in geriatrie voor de opleiding tot kaderapotheker ouderen bestond.”

Welke problematiek kom je tegen bij ouderen als het gaat om medicatie?
“De medicatie past vaak niet meer bij hun doelen. Behandeldoelen voor een jonger iemand zijn anders dan voor een kwetsbare oudere of voor iemand die in een palliatieve fase zit. Daar moet je ook wat betreft medicatie op anticiperen. Vaak ontstaan complexe situaties doordat verschillende problemen naast elkaar bestaan, daar moet het behandelplan op aangepast worden en er moeten keuzes gemaakt worden. Andere vragen zijn of mensen de strips goed open krijgen, of ze de medicatie op de juiste manier innemen, of ze op de hoogte zijn van hulpmiddelen voor het innemen van medicatie.

Dat zijn allemaal zaken waar je op moet letten bij ouderen, maar waar de reguliere opleiding niet altijd op aansluit. Onder andere Anne-Margreeth Krijger en ik hebben ons daarom hard gemaakt voor een kaderopleiding voor openbaar apothekers op verschillende specialisatiegebieden. Vorig jaar resulteerde dat in de eerste lichting kaderapothekers, ik hoor bij de tweede lichting.”

Kom jij tijdens die opleiding toch nog nieuwe zaken tegen?
“Zeker, want naast inhoud en expertise leer je bijvoorbeeld wat je regionale rol is. Bovendien is de opleiding in de Verenigde Staten wel echt anders, qua keuze van therapie en rol als openbaar apotheker. Maar ik ben sowieso een student die ietwat afwijkt, want ik ben naast kaderapotheker in opleiding ook gevraagd als docent voor de inhoudelijke leerlijn.”

Hoe zie je jouw regionale rol?
“Het is nog een vrij nieuwe functie, dus ik ben nog aan het ontdekken wat ik wil en kan. Ik doe de opleiding samen met andere openbaar apothekers in de regio, en we hebben de ambitie om onder meer een consulterende functie te hebben voor andere zorgverleners. Daarnaast wil ik de zorgverlening voor ouderen optimaliseren. Waar liggen de kansen en de mogelijkheden tot verbeteringen en hoe komen we uiteindelijk tot betere zorg voor oudere patiënten. Maar vooral wil ik me hard maken voor het implementeren van zorgplannen, ze door laten sijpelen naar de praktijk.”

Is dat ook je drijfveer voor je deelname aan de werkgroep Ouderen van Rijn en Duin?
“Daar heb ik andere specialismen goed leren kennen, zoals de paramedie. Ik denk dat er veel winst te behalen is als we meer samenwerken. Niet alleen met huisartsen, maar ook met andere zorgverleners, de thuiszorg en de VVT. Ik zou bijvoorbeeld heel graag een jaarlijks medicatieoverleg hebben met openbaar apothekers, huisartsen, de wijkverpleegkundige en VVT. Dat zou de lijntjes korter maken om medicatieproblematiek op te lossen. Nu sluit bij een multidisciplinair overleg niet altijd een openbaar apotheker aan. Als je de beste zorg wilt bieden aan de patiënt, dan heb je elke schakel nodig.”

Gerelateerd nieuws