13 huisartsenpraktijken starten pilot voor betere herkenning lager IQ

HomeActueel13 huisartsenpraktijken starten pilot voor betere herkenning lager IQ
POH-GGZ Faviën Kuipers is een van de deelnemers aan de SCIL-pilot.

Dertien huisartsenpraktijken in Zuid-Holland Noord zijn van start gegaan met de SCIL. Dit is een korte screener die praktijkondersteuners GGZ (POH-GGZ) kunnen inzetten bij het vermoeden van een lager IQ bij patiënten. Herkenning hiervan maakt betere communicatie, zorgverlening en eventuele verwijzing mogelijk.

Afgelopen weken ontvingen de deelnemende praktijken het startpakket van de SCIL, een initiatief van Zorg en Zekerheid, regio-organisatie Rijn en Duin en Poli+, een GGZ-praktijk voor onder andere mensen met een laag IQ. In het startpakket zit een set met onder meer de SCIL-vragenlijsten en een handleiding. Deelnemers hebben bovendien de mogelijkheid om een online scholing te volgen. Er is een SCIL-vragenlijst voor jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar en een versie voor volwassenen. Beide kunnen zowel digitaal als op papier worden afgenomen.

Herkenning lager IQ

De SCIL helpt huisartsenpraktijken bij het beantwoorden van de vraag of er vermoedelijk sprake is van zwakbegaafdheid of een (lichte) verstandelijke beperking. Hiervan is bij circa 16 procent van de Nederlanders sprake. Herkenning van het lagere IQ (lager dan 85) maakt dat zorgverleners hun communicatie en bejegening daarop kunnen afstemmen. Zodoende begrijpen patiënten beter wat er gevraagd en geadviseerd wordt en krijgen zij een passende behandeling voor hun klachten.

Aan de pilot doen 16 POH-GGZ uit 13 verschillende huisartsenpraktijken mee, verspreid over Zuid-Holland Noord. In huisartsenpraktijken in Katwijk wordt al langer gewerkt met de SCIL. De pilot duurt twee jaar en wordt tussentijds gemonitord, onder meer door online vragenlijsten over het gebruik van de SCIL.

SCIL standaard bij de hand

Het doel van de initiatiefnemers is dat huisartsen en praktijkondersteuners de SCIL standaard bij de hand hebben. Ze kunnen deze screener dan makkelijk inzetten bij signalen die op een mogelijk lager IQ wijzen. Met de SCIL wordt dit vermoeden geobjectiveerd, al is de SCIL nadrukkelijk geen vervanging van een intelligentietest. Maar hoe eerder zorgprofessionals een lager IQ bij patiënten herkennen, hoe beter zij de zorg op hen kunnen afstemmen en hoe beter complexere problematiek kan worden voorkomen.

Gerelateerd nieuws